Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ очаква ускоряване на европейската икономическа активност през второто полугодие

ЕЦБ повиши прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията през тази и следващата година

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се икономическата активност в еврозоната да се ускори през втората половина на 2021 г., заяви в четвъртък президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард. Тя представи и нови, завишени прогнози на ЕЦБ за растежа на БВП през тази и следващата година.

По време на редовна пресконференция след решението на ЕЦБ да запази своята силно стимулираща парична и лихвена политика, тя посочи, че секторът на услугите е отбелязал добър отскок след кризата, в която изпадна заради коронавирусната пандемия, като същевременно продължава добрата динамика в промишлената активност,

Лагард отбеляза, че се очаква по-нататъшно нарастване на инфлацията, "преди тя да намалее в началото на следващата година с изчезване на временните фактори, стоящи за това".

Тя каза още, че сега членовете на централната банка гледат на рисковете пред перспективите за растеж в еврозоната като "широко балансирани" за първи път от декември 2018 година.

Лагард представи и последните, завишени прогнози на ЕЦБ за икономическия растеж на еврозоната, според които БВП се очаква да нарасне през 2021 г. с 4,6% спрямо мартенската прогноза за повишение с 4,0%. За 2022 г. се очаква икономически растеж от 4,7% (при оценка през март за повишение с 4,1%), докато прогнозата за 2023 г. остава неревизирана на ниво от 2,1 на сто.

Централната банка повиши и инфлационните си очаквания за 2021 г. до 1,9% от 1,3% през март, за 2022 г. до 1,.5% от 1,2% и за запази прогнозата си за индекса на потребителските цени (CPI) на ниво от 1,4 на сто.

Юнски и мартенски прогнози на ЕЦБ за инфлацията и БВП

Шефът на ЕЦБ заяви на пресконференцията, че е "прекалено рано и преждевременно" да се обмисля прекратяване на "Пандемичната програма за извънредни покупки" (PEPP) и че този въпрос не е бил обсъждан на днешното заседание на Управителния съвет.

Тя добави, че постепенното намаляване на покупките на активи "ще дойде с течение на времето", като ЕЦБ се стреми да завърши прегледа на стратегията си през втората половина на 2021 г.

Лагард повтори, че УС на ЕЦБ е решил единодушно да продължи покупките на еврооблигации "със значително по-високи темпове", отколкото през първите месеци на 2021 г. "Ще правим това през следващите три месеца според пазарните условия, които ясно включват сезонността", добави тя.

Относно цифровото евро Лагард каза, че в средата на юли ЕЦБ ще одобри фаза на проучване на дигиталното евро. Тази фаза ще включва "множество аспекти - от технологии до неприкосновеност на личния живот и всичко между тях", посочи тя, подчертавайки, че в близко бъдеще няма вероятност да бъде взето окончателно решение за криптовалутата на централната банка.

"Проучването на всички тези въпроси всъщност ще отнеме много усилия и ще обедини цялата Евросистема, защото очевидно включва по този въпрос всички национални централни банки около ЕЦБ", заяви Лагард и добави, че  проучвателната фаза ще реши "дали проучването ще продължи по-нататък или няма да харчим повече ресурси за този проект".

Отговаряйки на въпрос на днешната пресконференция относно решението на Салвадор да превърне в първата държава в страна приела биктойна като законно платежно средство, Лагард подчерта, че криптоактивите изискват много "регулиране, надзор и класификация", за да се избегнат злоупотреби.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени