Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалната изложба „Робувам само на свободата!“ почита 110-годишнината на Стефан Гечев

Снимка: www.stefangechev.com

Документалната изложба „Робувам само на свободата!“, посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911-2000), се открива от 10 до 24 юни 2021 г. 

Изложбата е експонирана в Галерия на открито – НДК Лятно кино „Кабана“. Посетителите могат да видят богат подбор от оригинални фотографии, архивни документи, писма, стихотворни и белетристични текстове на Стефан Гечев, събрани в 28 пана на български и на английски език.

Видял преди повече от век мултикултурното и мултинационалното развитие на съвременния глобален свят, Стефан Гечев е работил за изграждането на културни мостове между България и европейските народи. Това е неговото кредо. Той е визионер, който очертава ролята на България в културната, географската и историческата карта на Европа от Златния век до днес. Ето защо е важно не само да се помни културното наследство, което той завещава, а и да бъде интегрирано в съвремието като духовен мост към бъдещите поколения.

Автори на изложбата са: Стефан Артамонцев и Румяна Пашалийска; графичното оформление е дело на Стефан Артамонцев; текстовете на английски са преведени от Божидар Бакев, Александър Поплилов и Мила Аврамова.

Изложбата е организирана с любезното съдействие на Столична община.

Стефан Артамонцев разказва повече в звуковия файл.

Снимки – www.stefangechev.com

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна