Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Компаниите да дарят 10% от продукцията на Covid ваксини на бедните държави

Еманюел Макрон и Бриджит Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди да пристигне в английското графство Корнуол за откриващата се утре среща на върха на Г-7 френският президент Еманюел Макрон заяви в Париж, че фармацевтичните компании производителки на ваксини срещу Covid-19 трябва да дарят 10 процента от продукцията си на бедните държави.

"Закономерно е компаниите да помагат също като държавите, които ще даряват, защото държавите са помагали със значителни ресурси за изследванията и създаването на ваксините", обоснова се Макрон.

Страните членки на Европейския съюз са готови да дарят поне 100 милиона дози до края на годината. А тази вечер американският президент Джо Байдън обяви официално от Англия, че Съединените щати ще предоставят на бедните държави два пъти повече за същия период и още три пъти повече до средата на идната година.

Еманюел Макрон коментира и предстоящата идната седмица среща на върха на НАТО. Почти година след като постави диагноза "мозъчна смърт" на Алианса френският президент настоя да бъдат изяснени стратегическите приоритети на НАТО.

"Трябва да знаем точно кои са враговете ни", посочи Макрон, според когото в това отношение Китай не бива да бъде приоритет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна