Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един арест заради смъртта на виетнамци в камион с българска регистрация през 2019 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия е бил арестуван още един човек във връзка с разследването на смъртта на 39 виетнамски имигранти, намерени в хладилен камион с българска регистрация през 2019 г. в английското графство Есекс, съобщи „Скай нюз“.
27-годишният Драгош Дамиан е бил задържан край Милано от италианските власти с помощта на британската националната агенция за престъпността в четвъртък, съобщиха от полицията в Есекс. Той е обвинен в заговор за незаконна емиграция и престъпна дейност. 
Случаят с намерените тела на 39 виетнамци в контейнера на камиона в Грейс, графство Есекс, на 23 октомври 2019 г. е най-сериозният инцидент с имигранти във Великобритания за последните две десетилетия. Виетнамците са починали в контейнера от задушаване при транспортирането му от Белгия до пристанището Пърфлийт в устието на Темза. 10 от жертвите бяха тийнейджъри. 
По-рано тази година на основните членове на бандата трафиканти на хора бяха дадени дълги затворнически присъди. Шефът на бандата, ирландският тираджия Ронан Хюз, е снабдявал трафикантите с камиони и шофьори в продължение на повече от 18 месеца и е получавал по 3000 паунда за всеки прехвърлен имигрант. Той се призна за виновен в убийство и трафик на хора и получи 20 години затвор.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!