Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава издирването на падналия в Черно море изтребител МиГ-29

| обновено на 11.06.21 в 10:33
Операцията по издирване на изтребителя.
Снимка: БГНЕС

Днес продължава издирвателната операция на падналия в морето на 9 юни край Шабла военен изтребител МиГ-29. Снощи беше официално съобщено, че 47-годишният пилот на машината майор Валентин Терзиев е загинал при инцидента. Все още не е намерена черната кутия на бойния самолет.

Два нови контакта са открити по време на операцията за издирване на останките от самолета МиГ-29 и черната кутия. Това съобщи за БНР контраадмирал Кирил Михайлов-командир на ВМС. Оказа се, че другите два локализирани контакта са всъщност от стари метални тръби, а не останки от самолета:

„Вероятно останките му са се разпръснали на голяма площ, а и ние не знаем точното място на приводняването, така че сме длъжни да направим голям периметър, за да установим мястото, където се е разбил самолетът“.

Той посочи, че надеждите са да намерят опашната част от самолета, където е и черната кутия. Нищожна е възможността кутията да бъде открита самостоятелно, тъй като тя е много малка, обясни Михайлов.

Контраадмирал Кирил Михайлов изрази съболезнованията си на семейството на майор Валентин Терзиев и каза, че и пилотите от авиобаза „Чайка“ са проявили мъжество и са издирвали колегата си и през нощта с два хеликоптера по време на операцията“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени