Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дали и защо срещу Covid-19 да се ваксинират и подрастващите

Снимка: БГНЕС

Какви са нагласите ваксинацията срещу коронавируса да обхване и по-ниските възрастови групи у нас?

„Това е решение, което трябва да вземе родителят, няма как да го вземе ученикът“, коментира Мая Стойчева, началник на Регионалното управление на образованието в Кюстендил.

„Най-вероятно това трябва да е през личните лекари, РЗИ. Все пак е дете. Не може училищната сестра да извършва това“, допълва Стойчева.

Половината, ако не и повече родители, преди време изразиха  несъгласие за прилагането на антигенни тестове спрямо децата им, припомня Виолета Инкьова, директор на средно училище в Дупница.

Личен лекар от Дупница подчертава, че никой няма да прави нищо задължително.

„Въпрос на личен избор, на лично убеждение. Ние не сме като други държави по света, където ваксинацията срещу Covid е била задължителна за известен период от време“, изтъква д-р Николова.

В България сме допуснали грешка да не сме осигурили досега необходимата информация, отчита епидемиологът д-р Христиана Бацелова, преподавател в Медицинския университет в Пловдив.

Според нея ваксините „нямат трайни последици в бъдещето“.

При ваксините срещу Covid-19 до няколко дни не остава нищо в човешкия организъм, пояснява Бацелова.

„При положение, че имаме ваксини, не е необходимо да държим ваксините в хладилниците, вместо да ваксинираме и децата“, смята Христиана Бацелова.

По думите ѝ „есента нещата няма да са по този розов начин, ако не ваксинираме максимално бързо и учениците, и възрастните“.

Д-р Бацелова е „за“ отпадането на различни рестрикции за ваксинираните.

Повече акценти по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.