Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: РСМ трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС

Макрон със Заев пред Елисейския дворец, 10 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Република Северна Македония трябва да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, предаде агенция МИА.

Макрон каза това в Париж след среща с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Френският президент изрази задоволство, че за първи път приветства премиера Заев във френската столица, след работна вечеря, на която са били обменени мнения по съществени въпроси като двустранните отношения, европейската перспектива за Северна Македония, върховенството на закона и реформите, ситуацията в Западните Балкани и ролята на Франция.

"Заявявам с възхищение, че пътят на РС Македония беше забележителен. Днес ви приемам като съюзник в Париж няколко дни преди срещата на върха на НАТО. С пълната подкрепа на Франция вашата страна стана член на Алианса след като прекрати разногласията си с Гърция. Преспанското споразумение, което изготвихте заедно с Алексис Ципрас, заслужава да бъде наречено историческо. Вие показахте голяма политическа смелост да успеете да убедите хората си", каза Макрон.

Позовавайки се на решението за започване на преговори за членство на РС Македония с ЕС и изпълнените условия френският президент подчерта, че е време за неговото осъществяване.




   



   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени