Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Асенова:

Заев получи подкрепа от Франция, решаващо е гласуването на Европейския съвет

Балканите - какво ново

Зоран Заев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на срещата Макрон – Заев френският премиер изрази задоволството, че за първи път приветства премиера Заев във френската столица. След работна вечеря, в която са били обменени мнения по съществени въпроси, като двустранните отношения и европейската перспектива за Северна Македония, върховенството на закона и реформите.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът и завеждащ редакция “Балкани“ Райна Асенова:

Премиерът Заев получи подкрепа от Франция, въпросът е как ще се гласува на Европейския съвет през този месец, който е посветен на по-нататъшната европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Райна Асенова, балканист-журналист от БТАКакто е известно, има разногласия между страните членки. Някои от тях смятат, че Македония и Албания са изпълнили критериите, за да продължат пътя си на европейска интеграция.

Други страни имат забележки към Македония, някои пък и към Албания. Смятат, че е прекалено рано да се каже, че отговарят на всички критерии. Неизвестността остава до последния момент.

Още повече, че двете страни – Република Северна Македония и Албания, засега поне вървят в пакет. Чуват се и предложения двете страни да бъдат разделени и всяка да продължи по пътя си в съответствие с изпълнението на критериите.

Остава неясно какво ще бъде решението до срещата на Европейския съвет на 22 юни."

Реформите в Албания

"Конкретно Нидерландия поставя под въпрос ефективността на реформите в двете страни. Нейно е заключението, че всички условия от страна на Албания са изпълнени и посочи, че трябва да има по-конкретни постижения в борбата с корупцията, с организираната престъпност, с незаконната миграция, със състоянието на медиите.

Конкретно корумпирани магистрати трябва да бъдат наказани. Конкретни искания, на които Албания трябва да отговори.

Този проблем го има навсякъде на Балканите, даже бих казала, че и в Европа и света не е много различно положението, но тук имаме кандидати за членство в Европейския съюз и те трябва да отговорят на определени критерии."

Посещението на Еди Рама

"Във фокуса на посещението беше желанието на Еди Рама да получи подкрепата на България за по-нататъшния европейски пък на Албания. Тук той се е опитал да издейства подкрепа и за Северна Македония, тъй като не е сигурно дали двете страни ще бъдат разделени.

Само преди няколко месеца Еди Рама отправи критики, че се изпълняват всички критерии, но се появява България, която, защитавайки някакви свои  интереси, внезапно блокира Северна Македония.

Не бих казала, че това е внезапно, защото позицията на България е известна още от преди повече от година.

Да не говорим за позицията, гласувана в парламента. Така че не е толкова внезапно, но в желанието си да издейства подкрепа Еди Рама понякога използва не много дипломатични думи.

Сега, на срещата с нашето държавно ръководство, бяха изразени добрите отношения между двете страни, бих казала дори приятелските, това е, което мога да кажа в момента по въпроса."

Ратко Младич Хага трибунал

Ратко Младич окончателно остава в затвора

"Важно е да се видят реакциите и последствията след тази присъда, която беше очаквана. Едва ли някой си е представял, че човек, осъден на първа инстанция за геноцид, който беше потвърден от международното правосъдие на два пъти, може да получи по-ниска присъда от доживотен затвор.

Това, което е важно да се каже, е, че присъдата засега отново доведе до някакво разделение в страните от бивша Югославия, като, разбира се, сърбите се почувстваха за пореден път онеправдани.

Те смятат, че това е политическа присъда. Сърбите както в Сърбия, така и в Република Сръбска отхвърлят тази присъда. Смятат, че е осъдена цялата сръбска общност.

Чуйте Райна Асенова в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Райна Асенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна