Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксинираните граждани на ЕС ще могат да се движат свободно в рамките на блока

За това се споразумяха постоянните представители на 27-те страни членки в Брюксел, съобщи говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд

| обновено на 11.06.21 в 18:14
Снимка: БГНЕС

Страните от ЕС съгласуваха днес облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, с което ще бъде позволено на туристите с пълен ваксинационен цикъл да избягват тестове и карантини, предаде Ройтерс.

Посланиците на страните членки одобриха модифицирано предложение на Еврокомисията, според което напълно ваксинираните от 14 дни ще могат да пътуват свободно от една страна в общността до друга, обяви настоящият председател на блока Португалия.

За това се споразумяха постоянните представители на 27-те страни членки в Брюксел, съобщи говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд.

Посланиците се разбраха и за хармонизиране на валидността на тестовете, които трябва да се извършват преди пътуването. Тя е 72 часа за PCR тестовете и 48 за бързите антигенни тестове.

За момента малко над четвърт от възрастните граждани на ЕС са напълно ваксинирани.

Ревизираното ръководство идва на фона на представянето на европейски Covid сертификати, които посочват дали човек е ваксиниран, има имунитет вследствие на заразяване по-рано или разполага със скорошен отрицателен тест.

Приетото днес решение е промяна на препоръка на Съвета от октомври миналата година за ограничаване на свободното движение, за да може да влезе в сила цифровият сертификат. Страните членки трябва да адаптират тези промени в своето законодателство, така че сертификатите, които на практика са 3 - за ваксинирани, преболедували, или преминали тест, да бъдат задействани на ниво ЕС от 1-ви юли. Те също трябва да решат как точно да удостоверяват преболедуването.

Системата се очаква да бъде готова до 1 юли, въпреки че някои страни ще започнат да издават сертификатите по-рано.

Германия отменя повечето ограничения за пътуване от и до други страни от 1 юли, съобщи външният министър Хайко Маас, цитиран от "Ройтерс". Държавите, където броят на заразените не надхвърля 200 на сто хиляди души население, ще бъдат извадени от т.нар. рискова група.

Остават в сила обаче ограниченията за страните, където коронавирусът продължава да се разпространява бързо като Индия и Великобритания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна