Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кулханек: РСМ да започне преговори за ЕС, Стоев: Позицията на България не е променена

Позициите и на България, и на Чехия по отношение на взривовете във Върбетице съвпадат напълно, заяви българският външен министър

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев се срещна с чешкия си колега Якуб Кулханек, който пристигна на работно посещение у нас.
Снимка: БГНЕС

Между България и Чехия продължава да има интензивен обмен на информация по разследването на взривовете във военен склад във Върбетице, където беше замесено и името на българския оръжеен търговец Емилиан Гебрев. Това стана ясно след среща между служебния министър на външните работи Светлан Стоев и чешкия му колеха Якуб Кулханек, който е на посещение у нас.

Позициите и на България, и на Чехия по отношение на взривовете във Върбетице съвпадат напълно, заяви Светлан Стоев. А Якуб Кулханек подчерта, че Прага продължава да работи за преразглеждане на цялостните отношения на Европейския съюз с Русия:

"Чешката република е много активна по този въпрос, той е включен в заседания на Европейския съвет и на ниво европейски министри на външни работи. Трябва да имаме отворена дискусия как за в бъдеще ще формулираме нашите взаимоотношения с Руската федерация", посочи чешкият дипломат номер едно.

Чехия е на позиция, че Република Северна Македония трябва да започне преговори за присъединяване към ЕС, заяви още Якуб Кулханек и изрази надежда това решение да бъде взето на Европейския съвет Общи въпроси на 22 юни. От своя страна Светлан Стоев заяви, че позицията на България остава непроменена и тя става все по-разбираема и за останалите държави от Евросъюза:

„Да върнем процеса там, където той трябва да бъде, а именно - в рамките на дискусиите в Европейския съюз, а не да бъде поставян от други държави по време на техните обиколки в тези държави членки. И ние смятаме, че опциите, които се предлагат и от българска страна, биха могли да намерят място в преговорната рамка“, подчерта българският външен министър.

Чешкият първи дипломат пое ангажимент страната му да даде съгласие за разкриване на секции и извън нашето посолство за вота на 11 юли, а нашата страна предстои да обсъди искане от Прага чешките туристи да влизат това лято у нас и само с една доза ваксина срещу Covid - 19.

Външният министър Кулханек постави въпроса за допускане на чешки туристи у нас след първата доза Covid ваксина, ако са изминали 22 дни от инжектирането. Прага вече има или работи по двустранни споразумения за това с Хърватия, Германия, Австрия и Словакия.

Кулханек заяви пред чешки медии, че се надява това лято броят на чешките туристи у нас да достигне нивото от 2019 година, когато на почивка в български курорти са били около  200 хиляди души.

Якуб Кулханек

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.