Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочно затваряне на въглищната енергетика в "Марица - изток" ще струва над 3 млрд. лева

| обновено на 11.06.21 в 17:07

"Да се говори за прекратяване на производството на електроенергия на база изгаряне на въглища от комплекс „Мини Марица-изток“ през следващите от 1 до 5 години е абсурдно и нелепо. За този период няма как да бъдат изградени нови заместващи мощности в рамките на 3 200 мегавата, абсурдно е и че тези централи могат да минат на газ", коментира за Радио Стара Загора минният експерт инж. Иван Арсениев. 

Той добави, че технологичното време за привеждането на рудниците в състояние на дългосрочна устойчивост след тяхното затваряне е от 20 до 25 години. Първото, което трябва да се направи, е тампониране на въглищните пластове, които са около 12-13 кв. км, а това изисква много време и средства.

Иван Арсениев коментира още, че предсрочното прекратяване на минната дейност и производството на електроенергията в комплекса в „Марица – Изток“  ще струва по предварителни разчети около 3 милиарда лева, но най-вероятно стойностите ще са още по-високи.

Световната практика за прекратяване на такъв вид производство на електроенергия е бавно и постепенно затихване на минната дейност, за да има приходи, с които да бъдат ликвидирани последствията, посочи експертът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!