Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравните власти в САЩ наредиха на "Джонсън и Джонсън" да бракува 60 млн. дози от Covid ваксината

Ваксина срещу Covid-19 на "Джонсън и Джонсън" и "Янсен"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е поискала от компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) да унищожи 60 милиона дози от своята ваксина срещу Covid-19, произведени в завода Emergent BioSolutions в Балтимор, съобщи в петък "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Изданието също така добавя, че 10 милиона дози от еднократна ваксина на J&J все още могат да се използват заедно със съпътстващо предупреждение. По-рано в петък "Вашингтон пост" съобщи, че федералната агенция по здравеопазване е извършила обширен преглед на безопасността на ваксините, произведени в проблемния завод и е стигнала до заключението, че дозите са безопасни за прилагане. Източници казаха пред изданието, че освободените ваксини няма да бъдат използвани в страната, а по-скоро ще бъдат изпратени в чужбина като част от глобалната инициатива за ваксинация на американския президент Байдън.

Заводът Emergent BioSolutions тепърва ще трябва да получи одобрение от FDA за възобновяване на производството, след като беше открито, че някои ваксини на "Джонсън и Джонсън" са били замърсени с ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca) и че повече от 100 милиона дози на "Джонсън и Джонсън" са били задържани след инцидента от FDA. Става въпрос за общо около 170 млн. дози, от които 100 млн. дози на ваксината на "Джонсън и Джонсън", бяха замърсени с ключова съставка от ваксината на "АстраЗенека".

Очаква се Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) да пусне около 10 милиона ваксини срещу коронавирус на Джонсън и Джонсън, произведени в Emergent BioSolutions, която се разследва за неправилно боравене с ваксини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!