Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков след проверката в ДКК: Похарчени средства без адектватен контрол

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще подаде сигнал до прокуратурата за ремонта на язовири със средства от Държавната консолидационна компания. Той информира за част от резултатите от проверката за дейността на Държавната консолидационна компания (ДКК). Те са обявени в 6-минутно видео, публикувано в Youtube-канала на Министерството и са изработени от Междуведомствената работна група за прозрачност и контрол на дейността на холдинг ДКК.

Акцент във видеото е дейността на дъщерното дружество на ДКК - строителната компания "Монтажи". От него става ясно, че през 2018 г. от държавния бюджет са отпуснати 500 млн. лв. за ремонт на язовири. Поради липса на капацитет обаче някои от ремонтите са превъзложени на частни подизпълнители. Така три години по-късно, след сключени над 200 договора и похарчени 631 млн. лв., резултатът е едва 10 приключени ремонта, 51 прекратени след допълнително обследване и 120 открити строителни площадки:

"В заключение, работната група счита, че въпреки сериозната инициатива на държавата, един значим обществен проблем остава нерешен. Министерският съвет, а и Министерството на икономиката не изглежда да са работили като добри стопани, тъй като значителни обществени средства са планирани без ясни приоритети и, в последствие, разходени без прозрачен процес и адектватен контрол".

Във видеото е показана и проверка след ремонт на язовир "Пазар дере" до Ловеч, където след ремонта за повече от 2 млн. лв. в ролята на съоръжение, според министър Петков, е влязла и пластмасова бутилка от безаколкохолна напитка:

"Единственото, което този язовир за 2 350 000 лв. е успял да запази, е тази локва. Виждаме, че има и съоръжение, което измерва дълбочината на локвата. Забелязваме едно съоръжение с бутилка Coca-Cola кола на него, което е свързано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Coca-Cola е най-добрият начин за този тип съоръжения, но очевадно е за мен, че когато държавата похарчи 2 300 000 лв. се надявам съоръженията да изглеждат по-добре от това", допълни Петков.

Инж. Владимир Барзов от Междуведомствената група за проверка на ДКК допълни:

"Обектът е завършен. Представена е отчетна документация и имаме поглед върху цените. Те са, как да ви кажа, малко бутикови. Цената на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв. Плюс 30 лв. транспорт - т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разходи. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1.16 лв. на тон/км. - т.е. 5 пъти по-скъпи."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!