Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден на театраленя фестивал "Арлекин" в Перник

Снимка: Елена Тамакярска, БНР

Днес е последният четвърти ден на провеждащия се в Перник Седми международен детско- юношески театрален фестивал "Арлекин". 

Уилям Шекспир, Чехов, Джани Родари, Бранислав Нушич, Станислав Стратиев са само част от авторите, чиито творби  оживяват чрез играта на младите актьори.

На 7 различни места в града - на открито и закрито, от сутрин до вечер, се играе театър. Програмата включва 22 спектакъла и е ориентирана така, че да обхваща всички възрастови групи. 16 театрални формации от София, Благоевград, Пазарджик, Банкя, Гоце Делчев, Перник и Враца показват пред публиката своето изкуство.

„Целият град се оживи. Стана различен. Трябва да благодарим страшно много на общината затова. Защото без тяхната подкрепа това нямаше да стане”, каза Ваня Михова- ръководител на детско- юношеския театър "Мускетарите" към Обединения детски комплекс в Перник, който е и домакин на проявата.

Това, което отличава децата- актьори от професионалните актьори е онази детска искреност, която заразява.

„Децата, когато играят, те се раздават чисто по детски и са прекрасни да ги гледаш. Това не е рутината на актьора. Това са хора, които излизат и се чувстват щастливи на сцената”, коментира Михова.

Тазгодишното издание се посвещава на големия български писател Валери Петров с поставянето на неостаряващата пиеса „Копче за сън“.

„Това е един любим автор за децата и го почитаме с този уъркшоп, който е по пиесата му „Копче за сън”, каза ръководителката на пернишката трупа.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени