Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Антонова-Мурата: Медиите заявиха, че олимпиадата е "зомби"

Снимка: фейсбук

Медиите определят игрите в Токио като „олимпиада зомби“, защото състезанията ще се провеждат на практика без публика. 

Това разказва Юлияна Антонова-Мурата, наш дългогодишен дипломат, която е омъжена за японец и от години живее в града-домакин. Тя е и писател, автор на две книги, а третата предстои да бъде издадена през есента.

„Отнета беше радостта на хората от провеждането на игрите и всичко изглежда странно, почти като във филм. Обезсмисли се и мотото им, което на български се превежда като „гостоприемство“ Върнати бяха милиони билети. На стадиона, построен от известен японски архитект, ще могат да присъстват само 5000 човека, което е нищо“, ,разказва тя.

Относно хипотетичните загуби на страната, ако игрите бяха анулирани, Антонова-Мурата заяви: „Ако олимпиадата беше отменена, загубите на Япония щяха да са огромни. И нямаше да бъдат отписани само тези 17 милиарда долара,  които се изчисляват като преки загуби. Бяха похарчени пари за реновиране на исторически обекти, които бяха предвидени за посещения от туристите. Заедно с всички странични разходи сумата щеше да набъбне до 23 милиарда.“

Още от нейния разказ – за това какво е „локдаун“ в Токио, каква хигиена пазят местните, а също любопитен разказ, свързан с олимпийския огън – в звуковия файл.

Първата част от интервюто с нея за олимпийските игри четете ТУК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна