Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 в съперничество с Пекин с инфраструктурен план за трилиони долари

Протест в Корнуол на организацията "Бунт срещу унищожението", 12 юни 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наситеният със събития втори ден от срещата на високо равнище на Г-7 в английското графство Корнуол, завърши с барбекю на плажа. По-рано лидерите обсъдиха разпределението на ваксините по света и одобриха голям план за подкрепа на инфраструктурни проекти в по-бедните страни.

Новият проект на Г-7 е алтернатива на китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Една от основните теми през втория ден бе разработване на стратегия за противодействие на китайската конкуренция.

Очаква се проектът да възлезе на около 40 трилиона долара. Целта е да се помогне на изоставащите държави да догонят богатите в инфраструктурата. Обърнато бе отново голямо внимание на разпределянето на ваксините и предотвратяването на пандемии в бъдеще.

Към щедрите обещания за предоставяне на ваксини на по-бедните страни се присъедини и ЕС, който се очаква да изнесе 700 милиона дози до края на годината.

Участвалия в срещата председател на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус информира журналистите, че световните лидери са обсъдили хипотезата за изпускането на коронавируса от китайска лаборатория и че трябва да се поиска от Китай по-голяма яснота по въпроса.

Сянка върху форума хвърля единствено Протокола за Северна Ирландия след като от проведените срещи на британския премиер Борис Джонсън с лидери от ЕС стана ясно, че не е постигнат напредък.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която също присъства на срещата на върха на Г-7, написа в Туитър, че до този момент Евросъюзът е дарил 3 милиарда евро на инициативата КОВАКС, която е подкрепена от Световната здравна организация.

Тази сума трябва да подсигури дози ваксини за страни с по-ниски доходи.

Евросъюзът е експортирал 350 милиона дози ваксини, което е половината от продукцията му на ваксини, написа още Фон дер Лайен, както и уточни, че целта е до края на година на общността е да изнесе 700 милиона дози ваксини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна