Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Начало на предизборната кампания, визита на Кьовеши и други акценти от седмицата

Палатки пред Съдебната палата в София бяха разположени тази седмица в знак на протест.
Снимка: БГНЕС

Има или няма оправия, питахме се и тази седмица, в която се случиха събития, които предизвикаха тъгата, извикаха съвестта, потърсиха утехата, нададоха вик за справедливост и показаха човешката същност - такава, каквато е!

Започна предизборната кампания за предсрочния вот на 11 юли, 23 партии и коалиции ще се борят за народната любов с номерчето на късмета. И тъй като не без известно е, че българинът разбира най-много от политика и футбол, шансът му да затвърди максимата дойде с предизборната кампания и Европейското първенство по футбол. И в политиката, както във футбола, кандидатите за победа ще трябва да преминат през груповите фази -  всеки срещу всеки с тактическо надиграване - от атака, към защита,  пресиране на опонента или игра на контраатаки. Но целта е една - да спечелиш народа, който отдавна не вярва на предизборни обещания.

И на фона на трескавата предизборна подготовка, седмицата донесе редица нови рокади по върховете на държавната администрация със съобщения за проверки и  нарушения.

Много заявки за проверки и сезиране на компетентни органи -  в седмицата, в която Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши бе на  двудневно посещение у нас, в седмицата, в която започна всекидневна блокада на съдебната палата с палатков лагер с искане оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Визитата на Кьовеши бе натоварена с големи очаквания, пред българските медии тя декларира, че се търси сътрудничество, а не намеса в националните прокуратури и отклони въпроса има ли доверие на обвинител №1, чиято оставка искат граждани и политически формации.

И дни преди решаващия предсрочен парламентарен вот все още не е ясно ще има ли допълнителни машини за гласуване, въпреки че финансовото министерство заяви ангажимента да осигури пари на Централната избирателна комисия за доставка на още устройства. И всичко това след драматичното развитие на преговорите между Избирателната комисия и фирмата доставчик „Сиела Норма“, която в началото на седмицата прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини заради неизгодна сделка с държавата.

Съпругата на пилота от авиобазата „Граф Игнатиево“, който загина по време на тактическо учение с бойни стрелби, майор Валентин Терзиев призова в емоционално послание в социалните мрежи  пилотите да не се отказват да летят, макар „на осигурените ви счупени самолети и осигуреното ви безумно малко и недостатъчно летателно време, защото Това сте вие - безстрашните мъже на честта“. Призивът идва дни след като майор Златев загуби живота си при тренировъчен полет. 

Все още не е открита черната кутия на падналия на 9 юни в Черно море самолет МиГ-29. Тя ще е решаваща за разследването.

Проф. Тодор Кантарджиев ще консултира Столична община за ваксинационния процес. Поканата към него дойде  по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и посрещната от него с благодарност.

Дотук стигна спорния казус, след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров изпрати Кантарджиев в пенсия с изявление до медиите, че няма нищо изключително или героично  в това  един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.

Дни наред служителите от Националния център по заразни и паразитни болести протестираха в подкрепа на бившия си ръководител.

Под 1 процент се запази нивото на отчетените положителни проби за коронавируса. Продължи ваксинацията на открито в парковете на столицата, както и с мобилни пунктове в страната.

Столицата посрещна ежегодното събитие в защита на правата на хората с различна сексуална ориентация „София прайд“. Едновременно със „София прайд“ в столицата и във Велико Търново се проведоха шествия в защита на традиционното семейство.

Следващият месец Европа е футбол и истински празник за  ентусиазираните фенове.

Финалът ще е на 11 юли - решаващата изборна нощ за нас българите. Кое ще надделее футболът или политиката, отговорът е еднозначен - поне за феновете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна