Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повторни кръвни проби бяха взети от стадото на Ана Петрова от Болярово

Ана Петрова от Болярово с две от новородените агнета в стадото ѝ. Тя обжалва заповедта за заличаване на нейната овцеферма като животновъден обект, 23 януари 2019 г.
Снимка: Даниела Костова, архив

Повторни кръвни проби бяха взети от стадото на Ана Петрова от град Болярово. Резултатите трябва да покажат дали животните са здрави, което ще позволи да отпаднат санкциите, наложени, заради констатирани огнища на чума по дребните преживни животни преди 3 години.

В Ямболска област през 2018 година бяха унищожени над 3300 овце и кози, но Ана Петрова не допусна ветеринари  и стадото беше запазено. Обектът обаче беше заличен и де факто оттогава съществува незаконно. Днес зам. земеделският министър Крум Неделков, заедно с 11 ветеринари влязоха във фермата, за да вземат проби от 170-те животни.

„Следващата стъпка ще бъде изпращане на пробите в референтната лаборатория във Франция, Монпелие, и в още една лаборатория в Германия, която очакваме да потвърди неналичието на вируса, защото няма обективни причини“.

Очаква се резултатите от пробите да бъдат готови до месец.

„Аз винаги съм искала да има някаква развръзка“, коментира Ана Петрова.

Ако пробите са отрицателни, фермерите от Ямболска област ще могат да търгуват с месо и млечни продукти в рамките на ЕС и да изнасят за трети страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна