Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Мадрид срещу помилването на каталунски политици

| обновено на 13.06.21 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Десетки хиляди хора се събраха на Пласа де Колон в Мадрид в знак на протест срещу плановете на правителството на Педро Санчес да помилва 12 от каталунските сепаратистки лидери, които са в затвора за провеждането на незаконния референдум през 2017 година. По данни на правителството те са били около 25 хиляди, но според общинската полиция са наброявали над 125 хиляди души.
На протеста присъства и ръководството на трите десни политически формации - Народната партия, "Вокс" и "Гражданите", но отказаха да застанат заедно и държаха да се знае, че той е преди всичко граждански. С издигнати испански знамена и викове „Достатъчно вече” , „Оставка на правителството” и „Пучдемон в затвора” протестиращите настояваха кабинетът на Педро Санчес да се откаже от идеята за помилването на осъдените затворници. Според тях това би било " сериозна атака срещу демокрацията" , извършена от "паразитно и авторитарно правителство".
Организаторите прочетоха манифест, в който се казва, че ако "престъпниците" бъдат помилвани, самата изпълнителна власт ще "наруши конституцията". Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда и регионалният премиер Изабел Диас Аюсо попитаха: " Какво ще направи кралят на Испания сега?”, защото без неговият подпис помилванията са невъзможни.
От своя страна първият вицепремиер Кармен Калво обяви, че те са във финалната си фаза и скоро ще бъдат разгледани от Министерския съвет.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!