Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: Да не се закриват районни съдилища преди промяна в законодателството

| обновено на 14.06.21 в 18:34
Янаки Стоилов говори на дискусията на тема „Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта“
Снимка: Министерство на правосъдието

Остра съпротива - от политици, юристи, представители на неправителствени организации - срещна проектът за реформа на съдебната карта по време на 3-часова дискусия, организирана от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Ще отдалечи ли преструктурирането на 55 районни съдилища правосъдието от местните хора или правораздаването ще стане по-качествено? Това бяха част от основните акценти в дебата, който се проведе в зала "Тържествена" на Съдебната палата.

Според проекта, 55-те районни съдилища ще станат териториални отделения, голяма част от делата ще станат подсъдни на окръжните съдилища и това ще реши проблемите с полюсната натовареност на съдиите в страната, ще даде възможност за специализацията им и всичко това ще има за резултат по-качествено правосъдие.

Опонентите - адвокати, върховни съдии, представители на Сдружението на общините, заместник-омбудсманът репликираха - хората от малките населени места ще бъдат лишени от достъп до съд, няма да водят дела и даже няма да подават сигнали за престъпления:

"Спирането на гражданите води до саморазправа и произвол. Това е една огромна опасност, с която смятам, че ще се сблъскаме неизбежно", предупреди адвокат Ива Лулчева.

След дългата дискусия подкрепящи и критикуващи предлаганата реформа се обединиха в едно - реформа трябва да има, но след още дебати и при съгласие първите промени да са експериментални.

"Разговорът за съдебната карта не е разговор за едно или две нива,  а цялата конструкция на една сложна сграда", каза  правосъдният министър Янаки Стоилов и призова съдилища да не се закриват преди да се приемат необходимите законодателни промени, внесени от редовно правителство при действащ парламент.

Като отчете като успех широката дискусия - първа от такъв мащаб по темата "реформа на съдебната карта", един от координаторите на остро критикувания днес проект -  членът на Съдийската колегия Красимир Шекерджиев, предупреди:

"Намерете решение, защото не искам да бъда лош пророк. Имаме между 12 и 18 месеца преди животът да ни реформира, докато ние спорим“.

Утре Съдийската колегия  на ВСС трябва да реши съдбата на този проект за реформа на съдебната карта.   

Още по темата - в предаването на „Хоризонт“ „Преди всички“ в разговора с Даниела Марчева от Висшия съдебен съвет.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.