Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна среща обсъжда мерки срещу бракониерството в Смолян

| обновено на 14.06.21 в 10:23
Снимка: БГНЕС

Директори на институциите в Смолян, имащи отношение към опазване живота и здравето на животните, се събират на работна среща, за да обсъдят засилване на контрола върху бракониерството и да набележат мерки за опазване на защитения вид мечки в района.

Повод за срещата е спасяването на три мечета в рамките на броени дни в областта.

Още след първия случай на намерено мече, смолянската екоинспекция е изпратила писма на Регионална дирекция по горите - Смолян и Южноцентрално държавно предприятие за проверка на районите и за засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча, както и за проверка на издадените разрешителни за лов. В резултат на това и преглед на записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити мечетата, не са установени обстоятелства, от които да се направи извод за бракониерство.

"Фактът, че спасяваме вече трето мече от една страна е хубав, защото даваме шанс на тези животни да бъдат опазени, от друга страна се питаме каква е причината за това? Може да е бракониерство, може да са естествени причини, заради усиления в момента размножителен период, но тези причини следва да са анализират и да се засили контрола", каза пред БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян Екатерина Гаджева.

С цел цялостно решение на проблема, включително и поради зачестилите щети и среща на мечки с хора, днес ще се проведе работна среща между директорите на отговорните институции. Ще бъдат набелязани решения за засилен контрол върху бракониерството, мерки за опазване на защитения вид, както и оптимизиране на съвместната работа при нанесени щети от мечки върху селскостопанското имущество.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!