Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел

Той смени Бенямин Нетаняху, заемал поста през последните 12 години

| обновено на 14.06.21 в 13:48
Нафтали Бенет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десният националист Нафтали Бенет положи клетва като премиер на Израел. Той смени Бенямин Нетаняху, заемал поста през последните 12 години.

Бенет, който е лидер на партия „Ямина”, ще бъде министър-председател до септември 2023 г. като част от споразумението за споделяне на властта.

След това той ще предаде властта на Яир Лапид, ръководител на центристката „Йеш Атид”, за още две години.

Бенямин Нетаняху - най-дългогодишният министър-председател на Израел - ще остане лидер на дясната партия „Ликуд” и ще ръководи опозицията.

По време на неделния дебат в Кнесета (парламента) в Йерусалим Нетаняху предизвикателно обеща: "Ще се върнем". След като депутатите гласуваха новото коалиционно правителство, Нетаняху отиде при Бенет и му стисна ръката.

В речта си Бенет каза: 

"Спряхме влака преди да стигне до бездната... Това не е ден на траур. Има смяна на правителството при демокрация. Това е всичко. Ще направим всичко възможно, така че никой да не изпитва страх... И казвам на тези, които възнамеряват да празнуват тази вечер, не танцувайте с болката на другите. Ние не сме врагове; ние сме един народ".

В 120-местния парламент на Израел с 60 гласа "за", 59 - "против" и един въздържал се широката коалиция от осем партии получи "зелена светлина". В нея, наред с лидера на центристката партия "Йеш Атид" на Яир Лапид, за първи път има партия, която представлява арабското малцинство – „Обединена арабска листа“.

Нафтали Бенет обеща "правителство на промяната", както и че ще работи да премахне различията сред народа на Израел, изтощен от четири парламентарни вота в рамките на две години политическа безизходица.

"Ние сме в началото на нови дни, трудностите при формирането на правителството останаха зад нас и сега гражданите на Израел ни гледат с очакване. Ще действаме заедно, за да възстановим нормалната работа на държавата след дълъг период на раздори".

Приоритетите ще бъдат свързани с реформи в образованието, здравеопазването и намаляване на бюрокрацията.

Новият министър-председател обеща още твърд отговор на палестинското движение "Хамас", ако отново нападне Израел.

Малко преди да бъде утвърден от депутатите на премиерския пост Бенет декларира, че няма да позволи на Иран да придобие ядрено оръжие и се противопостави на възобновяване на ядрената сделка на Техеран със Съединените щати от 2015 година.

Бенет (49 г.) поема властта в труден момент за Израел. Четири парламентарни вота за две години оставиха страната дълбоко поляризирана и изправена пред множество разногласия - от изграждането на нови селища, през овластяването на арабски граждани до държавната помощ за ултраортодоксалните евреи.

Бенет е син на американски еврейски имигранти от Калифорния, работил е в САЩ, преди да се върне в Израел. Бил е сътрудник на Нетаняху, след което оглавява дясна религиозна партия. Бил е министър няколко пъти.

Новото правителство ще работи на ротационен принцип. Според коалиционното споразумение Бенет ще бъде премиер до септември 2023 г., а в оставащите две години от мандата властта ще поеме Лапид, който сега ще е външен министър. Той обеща да подобри отношенията с Демократическата партия в САЩ, както и същевременно да сложи край на враждебните връзки с Европа, които според него досега е поддържал Нетаняху.

Американският президент Джо Байдън изпрати своите поздравления към Нафтали Бенет, заявявайки, че очаква с нетърпение укрепването на "близките и трайни" двустранни отношения и декларира, че Съединените щати остават "непоколебими в подкрепата си за сигурността на Израел".

"Това е вътрешно израелско дело. Нашата позиция винаги е била ясна - това, което искаме, е палестинска държава с границата от 1967 г. и с Йерусалим като нейна столица", каза говорител на палестинския президент Махмуд Абас, коментирайки новото правителство в Израел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна