Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Найденов: Светът се трансформира, ние изоставаме

Онези, които искат властта, да излязат с управленски екип преди вота, призова икономистът

Георги Найденов
Снимка: Борислава Борисова

Много отдавна темата икономика и икономическо развитие на България не е приоритет на управлението на държавата. Това заяви в интервю за БНР Георги Найденов, магистър по международни икономически отношения.

„Виждаме скандали, жълтини, подслушвания, сякаш целият свят се върти около това нещо. Ние не виждаме какво се задава. Трансформацията, която в момента се случва в света, ние вече започваме да изоставаме от нея. Тя ще бъде много голяма и ако не започнем ударно да се адаптираме към нея, ще съжаляваме“, посочи той.

Найденов апелира да не използваме думите усвояване и получаване на пари от Брюксел, а да говорим за трансформация.

„Онова, което трябваше да се случи 2030 година, то започна да се случва 2020-2021-ва, благодарение на пандемията. Всички процеси по модернизация и дигитализация на икономиката и всичко, което е свързано с иновации, се ускори x 3.“

Бизнесът е огледало на държавата. Тя трябва да набляга изключително много на малкия и средния бизнес, подчерта Георги Найденов в предаването „Преди всички“.

По думите му държавата не обръща внимание на малкия и средния бизнес, фокусирала се е върху големи компании, повечето големи компании у нас събират човешкия капитал заради по-добрите условия, но нямат почти никакъв принос за държавния бюджет.

„Ние от тези големи компании нямаме чак толкова много нужда.“

Трябва да наблягаме на местната икономика и на местния капитал, отколкото да търсим производства тип голям западен автомобилен завод, които не са свързани с бъдещето, смята икономистът.

За да просперира страната, тя трябва поне в един-два до три отрасъла да е европейска, световна величина, подчерта Георги Найденов. Така по думите му ще имаме догонваща функция.

Докато не поведем този разговор и не се разберем по приоритетите в икономиката, обвързани с наука и иновации, ще продължаваме да си говорим за чекмеджета и олигарси и да бъдем в Механизма за наблюдение, изтъкна той.

Георги Найденов е на мнение, че тези, които искат властта, трябва преди изборите да излязат „с екипа, който иска властта“, с проектокабинет, за да се даде предвидимост и на населението, и на бизнеса.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна