Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Спас Киричев: Скулптурата винаги е била моя мечта

Спас Киричев
Снимка: Фейсбук, личен профил

Предизвикателството да изваеш някои от най-великите личности в историята и да запечаташ образа на геройството в монументалното изкуство.

Можем ли да заличим миналото, ако заличим паметниците от него?

Спас Киричев е български скулптор с дългогодишен опит в монументалната скулптора и малката пластика.

Роден е 1959 г. в Пазарджик. 1988 г. – Завършва Художествената академия в гр. София специалност “скулптура” при проф. Борис Гондов. Член на СБХ. Получава награда за скулптура в ОХИ “Благоевград”. Награда на Община Пазарджик 2001г. Участва в изложба в гр. Бургведел – Германия.

Спас Киричев е главен герой в “Нашият ден“

“Живея в ателието си, в момента съм в него и очаквам да започна работния си ден. Първо си представям какво трябва да правя през деня. Като във всяка една работилница и тук има почистване, програма и т.н."

Завършва скулптура

Паметник на Константин Фотинов, открит на 11 май 2015 в гр. Самоков.

Животът ми беше свързан преди всичко с една такава традиция за кандидат-студентството. Имах 4-годишен кандидатстудентски период. В онези времена влизането в Художествената академия беше много голям проблем. Имаше много голям наплив и голяма конкуренция.

Поп Груйо БанскиТова, което съм научил като кандидат-студент през тези 4 години, ми е помогнало много в моето развитие. Моята мечта винаги е била да се занимавам със скулптура и се радвам, че се осъществи.

Дядо ми, на когото съм кръстен, имаше такива наклонности. Обичаше да прави огромни фигури от сняг."

Преди да извае образ

"Преди всичко да се запознавам с историята. Когато направих първия си монументален обект на „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пазарджик се наложи доста да прочета, въпреки че нашето поколение е доста образовано, казвам го без ирония.

Научих много факти за братята Кирил и Методий, които преди това проста са ми минавали покрай ушите. Благодарен съм именно за това, че научавам фактите за всеки един обект, който трябва да направя.

Чуйте Спас Киричев в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук, личен профил
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна