Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Кирил Петков:

Язовири са били ремонтирани пет пъти по-скъпо от пазарните цени

| обновено на 14.06.21 в 12:29
Снимка: Наталия Ганчовска

Язовири са били ремонтирани пет пъти по-скъпо от пазарните цени. Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков след проверка три водоема в областите Сливен и Ловеч, ремонтирани са от една съща фирма, на еднакви цени.

Язовирите са безстопанствени - затревени, празни и неработещи, коментира Кирил Петков след проверката на водоемите "Пазар дере" край Ловеч и "Злати войвода" 3 и "Злати войвода 4" край Сливен. Въпреки това за ремонтите им са похарчени близо 5 млн. лева:

"На 1,16 лв. на тон километър за превозване на скална маса и земна маса. Това за мен е, грубо казано, пет пъти по-скъпо от пазарната цена. За бетона - цените, които и трите язовира имат, са 219 лева, 214 лева и 214 лева на кубик бетон. И за съжаление не включват нито превоза на този бетон, който отделно се е фактурирал на 33,72 лева, нито кофража, който е на 33,26 лева, нито армировката на 2,84 лева".

Затова министерството ще поиска обяснение от Държавната консолидационна компания и проверка от Държавната финансова инспекция:

"За мене това е 100 лева на кубичен метър бетон над пазарната цена и пет пъти за превоз", отбеляза министърът.

Той обеща промяна в политиката на ведомството при предстоящи ремонти. Те трябва да са съобразени с процента риск на обекта, а не с неговата отдалеченост.

Същевременно Върховната касационна прокуратура се самосезира по посоченото от министъра, че язовир „Пазар дере“, за който са похарчени 2,3 млн., е източен. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна