Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръводаряването е най-лесният героичен акт

Снимка: ВМА

Дарената кръв е безценен ресурс за здравната система. От нея специалистите в трансфузионната мрежа произвеждат така необходими качествени кръвни съставки, с които всекидневно се лекуват пациенти, спасяват се животи.

Това акцентира пред Радио София Евелина Динкова от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) по повод днешния Световен ден на кръводарителя.

Тя уточни, че коронавирусната пандемия се отрази и на броя на кръводарителите. Реален е бил страхът на хората. От друга страна по-трудно се извършвала дейността в кръвните центрове, заради повишените изисквания за контролирана безопасна среда.

„Новото, което наблюдавахме, беше, че освен редовните кръводарители, много преболедували от Covid-19 ни потърсиха, за да дадат реконвалесцентна плазма. Хубавото е, че много млади хора продължиха да ни подкрепят в тези трудни дни“, каза още Евелина Динкова.

Днес в аулата на НЦТХ ще се проведе тържествено събитие, на което ще бъдат отличени 18 личности и организации със специален принос за кръводаряването.

Сред тях е Министерството на транспорта и МОН, както и млад 31-годишен мъж, който вече 25 пъти е дарявал кръв.

Според д-р Асен Цеков - неврохирург в болница „Токуда“ кръвта няма алтернатива. Той е кръводарител, вдъхновител и организатор на кампании за кръводаряване със „Софийски мотористи“. Съобщи, че поредната кампания „Защото кръвта е живот“ е на 17 юли и апелира който и когато може - да дари.

По думите му пандемията направи хората по-солидарни, но от друга страна и по-уплашени – през 2020 г. кръводарителите са намалели с 4% в сравнение с 2019-а.

Кръводаряването е най-лесният героичен акт, които може да направим. Заради нашата помощ някой някъде може да бъде спасен, да живее. Това отбеляза пред Радио София Диана Димитрова, която е и кръводарител, популяризатор и организатор на акции за доброволно кръводаряване сред жителите на община Елин Пелин. Димитрова допълни, че в семейството си е последвала примера на баща си, който е отличен за многогодишно даряване на кръв.

„Добротворството е като лавина. Хората виждат щастието в очите на този, на когото са помогнали. Това окрилява. Когато се чувстваш полезен, получаваш най-голямото „Благодаря“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени