Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Не желаем нова надпревара във въоръжаването

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните-членки на НАТО започнаха да пристигат в Брюксел за срещата на върха. Очаква се президентът Румен Радев да бъде тук след около час.

Преди началото на срещата генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг припомни, че държавните и правителствени ръководители ще обсъдят отношенията с Русия и Китай. Той отново заяви, че отношенията с Русия са на най-ниската възможна точка от края на Студената война и добави, че вероятно лидерите ще одобрят двойния подход на  НАТО  - категорична отбрана, съчетана с диалог.

И каза, че предстоящата среща между президентите на Съединените щати Джо Байдън и на Русия Владимир Путин в Женева в сряда е в рамките именно на този подход и добави, че той е изключително важен заради контрола над въоръжаването:

„Ние приветстваме решението на Съединените щати и Русия да удължат договора „Нов СТАРТ“, с който се ограничават редица ядрени оръжия с дълъг обсег, но това трябва да е само първа стъпка.  Надявам се двамата президенти да постигнат напредък по въпроси, свързани с контрола над въоръжаването. Ние не желаем нова надпревара във въоръжаването и искаме да удължим контрола над него“.

За Китай Столтенберг каза, че има възможности за общ подход по отношение на климатичните промени и контрола във въоръжаването, но добави, че усиленото въоръжаване, нарастващото влияние и подривните действия са предизвикателства за съюзниците. Страните-членки ще обсъдят нова стратегическа концепция на Алианса 2030 поради сериозните промени, настъпили от времето на приетата на срещата на върха в Лисабон през 2010 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна