Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Последната и недовършена творба на Светлин Русев намери своя постоянен дом

Последната творба на акад. Светлин Русев
Снимка: Латинка Светозарова

Последната и недовършена творба на акад. Светлин Русев „Следи върху камък“ намира своя постоянен дом в плевенската галерия „Илия Бешков“. Това е каменна композиция от девет гранитни блока, изрисувани с въглен от ръката на твореца. Официалното откриване е на 14 юни - рождения ден на Светлин Русев - дата, на която той традиционно показваше нови свои творби в изложба.

Близо 10 тона е мащабният проект за живопис върху камък, последната творба на акад. Светлин Русев. Останала недовършена, пристигна преди дни от село Драгичево в Плевен. Проф. Кирил Мескин е един от неговите ученици и близки творчески приятели.

Проф. Кирил Мескин          Снимка: Латинка Светозарова

Най-важното е, че възкръсна една работа, която беше започната преди три години и за жалост художникът академик Светлин Русев не можа да си завърши замисъла. И аз съм щастлив, че можахме да реализираме тази негова идея“, каза за БНР Мескин.

Композицията вече е монтирана на специално място в художествена галерия "Илия Бешков".

"Основният мотив, нашият с Кирил Мескин, беше да я приберем на сухо, за да можем да я съхраним, защото, ако беше останала още една година навън, нямаше кой да се грижи за нея“, допълни в предаването "Закуска на тревата" Иван Велчев, който е част от екипа на галерия "Илия Бешков".


Дъщерите на Светлин Русев - Ралица Русева и Милкана Русева са решили да дарят творбата на галерията.

Проф. Кирил Мескин говори с респект за своя учител Светлин Русев. Сега е удовлетворен, че композицията е в родния град на Русев:

“Той ми е един от учителите. Пътищата ни бяха преплетени през целия живот. Работихме заедно". 

В художествена галерия Дарение "Колекция Светлин Русев" ще бъдат изложени последния статив и палитра на маестрото,  предоставени от дъщерите му Ралица Русева и Милкана Русева. Събитието е във връзка с 88-та годишнина от рождението на акад. Светлин Русев. 

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.