Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Павел Антонов: На срещата на Г-7 се видя солидарността да се изравнят неравнопоставеностите в света

Павел Антонов
Снимка: Личен архив

„Имаше доста активно медийно отразяване на срещата на Г-7 у нас, което е само по себе си постижение на тази среща, доколкото основното послание от нея е позитивно – че богатите, развитите страни, към които и България е стреми да принадлежи, обръщат сериозно внимание на темите за опазване на климата, така и на загубата на биологично разнообразие“, коментира в „Хоризонт до обед“ Павел Антонов, медиен и социален изследовател към центъра "Open Space" в Open University, Великобритания.

Коментарът му е по повод среща на върха на Г-7. В противовес на Китай бе приет план за подкрепа на развиващите се държави. Форумът бе съпроводен от масови протести. Лидерите на седемте най-развити индустриални страни в света се споразумяха да увеличат приноса си във финансирането на действия, свързани с климата, но без конкретни ангажименти.

„Много важно послание, което излъчиха световните лидери, това не може да бъде оспорено, е солидарността и усилието да се изравнят неравнопоставеностите с глобалния Юг , с развиващите се страни, така че в този смисъл срещата имаше позитивни ефекти. Но разбира се, критиките не могат да бъдат пропускани и омаловажавани“, каза още Антонов.

"Самият Китай, въпреки противоречивите позиции, последните години дава отчетливи заявки за решаване на климатичните проблеми, които засягатг и собствената му територия. Можем да бъдем в една или друга степен опитимисти, но тепърва трябва да се видят доколко реалистични ще бъдат тези действия.

Предстои в края на годината следващата конференция в Глазгоу на Конвенцията за климатичните промени и изглежда, че тя ще даде отговора реални ли са тези обещания или това е поредният кръг на "сладки приказки" от страна на големите държави, без да се стига до конкретни действия", заяви още Антонов.

Антонов смята, че ако се търси глобален ефект за това да има повече ваксини за бедните държави, да се инвестира в зелени технологии, то трябва да се търсят по- реални потоци на финансиране към развиващия се свят от страна на богатите страни.

Антонов е автор на изследвания по проблемите на екологичната журналистика, отразяването на природозащитни теми и промяна в климата и връзката медии-гражданско участие. Специализирал околна среда в Централно-европейския университет - Будапеща.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.