Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Блаженият“ – дебютът на Лорина Камбурова в голямото кино

Снимка: siff.bg

„Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да остане чист и да запази неопетнена душата си. Той говори за това как трябва да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „Блаженият“ е от онези, които провокират размисъл. Тя е полет към миналото и настоящето и към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие.

Макар бомбардировките над София през 1944 година да са погубили разсъдъка му, младият мъж не се отказва от стремежа си да опази най-ценното, което притежава – своята душа. Животът му го среща с бъдещия президент на САЩ – Джон Кенеди, с едно необходимо лекарство и с непорочната любов, за която всеки копнее, и това го променя завинаги.

Сценаристите, изградили пътя на Боби към трудно достижимото блаженство, са Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова. Режисьор на филма е Станимир Трифонов, според когото „колкото по-простичко е разказана една история, толкова по-ефикасно е въздействието ѝ върху зрителя“. Като „под „въздействие върху зрителя“ в случая трябва да разбираме не облъчваници и пропагадни обработки, а как да предадеш посланието си на другите“, каза режисьорът в „Артефир“.

Филмът му беше представен за първи път на тазгодишното 25-о издание на „София филм фест“. Преди дни беше прожектиран и в памет на Лорина Камбурова. Тя и Александър Тонев, който влиза в ролята на Боби, са имената, които Станимир Трифонов иска да наложи в родното ни кино. Нещо, което той винаги цели със своите филми – да представи новите и талантливи актьорски лица.

Режисьорът споделя, че работата с Лорина Камбурова е един от най-светлите му спомени в професионалния му живот.

„Говоря за изключително дарование актьорско, говоря за изключителен човек, изключителен характер. Това е, както се разбира според световните стандарти, дебютът на Лорина в голямото кино. В главна роля.“

По „Блаженият“ е работено в рамките на пет години и според Трифонов това си личи на места. Смята обаче, че в крайна сметка посланието на филма достига до зрителите. За това говорят самите те по време на прожекциите.

На есен се очаква филмът да тръгне по кината, а и в ефира на БНТ.

Още за сюжета на „Блаженият“, за идеята българското кино да се доближи до „скока на Стефка Костадинова“ и за начина, по който зрителят може да бъде ангажиран – чуйте в звуковия файл.

Във филма участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов и Любен Чаталов. Продуцент е Пламен Йорданов, оператор – Кирил Проданов, а музиката е дело на Георги Стрезов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени