Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с българската Джейн Гудол - Жасмина Георговска

През есента у нас се открива образователна програма като част от проекта на Гудол

Джейн ме научи да не спирам да търся позитивното в околните

Жасмина Георговска с Джейн Гудол
Снимка: Личен архив

В рамките на отминалия  Софийския форум на науката ви срещнахме за порден път със световноизвестният хуманист, природозащитник, приматолог Джейн Гудол, която неуморно продължава да ни призовава по-целенасочено да  опазваме  околната среда,  мъдро ни напомняна за климатичните промени, за  значението и  необходимостта  да се обърнем  много по-задълбочено и  сериозно към природата.

Сега ви срещаме с българка, която е в екипа на Джейн Гудол, тя е нейна последователка и работи за откриването на клон на фондацията и в България. Това е Жасмина Георговска:

„Живея в Англия от близо 13 години и работя за института „Джейн Гудол“. За дейностите, които се предвижда да се извършват в България сме почти на финалната права. Ще стартираме програмата „Корени и стъбла“ – тя е образователна програма за млади хора и сме много развълнувани. Очакваме програмата за България да стартира наесен. Помага ни Британският съвет в България и сме им много благодарни за съдействието. Вече сме осъществили връзка с лектори, учени и през следващите няколко месеца ще изберем пилотните училища, където ще започне програмата“, разказа в „Хоризонт до обед“ Георговска.

„Целта е да се постигне позитивна промяна за околната среда и животните у нас. Ще се реализират проекти на младите хора в тези области, като ние ще осигуряваме ресурси на учителите, които те могат да споделят и използват за проекти с учениците. Идеята е младите хора да се научат да работят в екип и как да помагат на околната среда. Програмата ще е безплатна за младежите и девойките“, посочи още Жасмина Георговска.

По думите й така скоро България също ще бъде част от голямото семейство на Джейн Гудол, която е почти във всяко кътче на света.
Сувенир от фондацията на Джейн Гудол Снимка:Славена Илиева
"На много неща ме е научила Джейн, но това, което ще остане завинаги с мен, е как да търсиш позитивното около себе си и да не спираш, да не губиш надежда, да не споря с никого, а да го изслушвам, дори да не съм съгласна с него, да бъда търпелива и мъдра", каза още Георговска.
 
Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!