Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Забравената мая“ – кратки есета от доц. Калин Михайлов

Една необемна, но дългочетящата се книга, „Забравената мая“ съдържа кратки есета от писателя и литературовед доцент д-р Калин Михайлов, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. 

Четенето на тези есета предизвиква уникално усещане – онова умение на автора да забелязва обикновените неща, осмисляйки ги емоционално през съвсем космически висши мащаби, без много думи и по някакъв начин близки до езика на читателя. Онова, без което не можем и което различава човешкото живеене от просто размножаване и хлебоядство.

Калин Михайлов гостува на "Артефир" и разказа повече за „Забравената мая“:

"Има за мърморенето, има за раздразнението, има за неща, с които се сблъскваме всеки ден почти... стремил съм се книгата да бъде проста, в добрия смисъл на думата. Т.е. да не бъде излишно претенциозна, нещата да са изразени в самата им сърцевина, така, както са почувствани. Борил съм се с изкушението на занимаващия се професионално с литература да говори сложно.

За посивяващите хора, за малките изненади, за общуването... за забравената мая

Забравената мая препраща към един пасаж от Евангелието, където става дума за малкото мая, която заквасва голямо количество тесто. Там аналогията е свързана с Божието царство, което расте незабелязано. Аз съм имал предвид, в широк смисъл, и препращам към грамотния читател – маята, която е нужна, за да може тестото на нашия живот да втаса и от него да се получи нещо, което става за ядене, нещо употребимо и нещо, което има същност за нас – един живот, способен да принася плод и да умножава доброто. Всяко добро нещо всъщност е вложено от Бог у нас, независимо дали го признаваме и признаваме."

Снимките са предоставени от Калин Михайлов.

Чуйте повече в звуковия файл.

Доц. д-р Калин Михайлов (род. 1966 г. в София) е поет, есеист и литературовед, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“.

Пише стихотворения от ранна възраст. Първата му стихотворна творба е публикувана през 1979 г. Автор е на четири поетични книги. През 2018 г. на полски език излиза стихосбирката му “Какъв е смисълът?” (Jaki jest sens?). Стихотворения на Калин Михайлов са превеждани и на руски, немски, италиански и английски език.
В трите си издадени досега литературоведски книги се занимава с отношенията между християнството и художествената литература.
Специализирал е по темата „Вяра и литература“ във Фрибур, Швейцария (1993-1994) и в Пасау, Германия (2002-2003). Бил е лектор по български език и култура в Университета на Саарланд, Германия (2012–2014).
В сп. “Християнство и култура” поддържа есеистичната поредица “Вяра, живот, творчество”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна