Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 18 юни започва 13-то издание на кинофестивала Sofia MENAR

Над 15 заглавия ще могат да се гледат в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и ФКЦ - Варна, до 27 юни

Кадър от филма "Пазачът на затвора"
Снимка: Sofia MENAR
Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира в киносалоните от 18 юни с най-гледания филм от онлайн изданието през януари „Едва 6 милиона и половина”.

Над 15 заглавия ще могат да се гледат в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и ФКЦ - Варна, до 27 юни.

“Доживяхме да имаме 13-то издание на МЕНАР и в киносалоните. През януари направихме едно онлайн издание, което мина изключително добре. Дори ние не бяхме подготвени за такъв голям интерес към филмите от МЕНАР.

Направихме си една класация за най-гледаните филми и така всички филми, които попаднаха в Топ 10 от 18 юни ще могат да се гледат на голям екран в София и Варна”, казва организаторът на фестивала Здравко Григоров.

Навид Мохамадзаде във филма Откриването на 18 юни ще бъде в Дома на киното с филма „Едва 6 милиона и половина”, който беше безапелационен лидер като най-гледан и най-харесван филм от селекцията на фестивала. Това е и най-награждавания ирански филм за последните пет години.

В главните роли са Пейман Моади и Навид Мохамадзаде, който участва в още един филм, представен на фестивала “Пазачът на затвора” и покрай двата филма става голяма звезда в средите на фестивала. По този повод в рамките на изданието през януари ще има панорама с отбрани заглавия с участието на Навид Мохамадзаде.

По традиция фестивалът представя добра извадка от иранската кинематография (от 50 ирански заглавия са подбрани най-добрите 8 филма).

Още от акцентите в програмата на София МЕНАР, чуйте в интервюто на Катя Василева със организатора на фестивала Здравко Григоров в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени