Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската духовна семинария обучава и формира личности

Снимка: БГНЕС

Вече повече от век Средното общообразователно духовно училище подготвя кадри не само за Църквата, но и за различни сфери на дейност. Немалко изявени държавни мъже от близкото ни минало са започнали пътя си оттам. Учебното заведение е със статут на общообразователно духовно училище, едно от двете в България, заедно с пловдивското.

Дипломите, които получават завършващите, им дават право да продължат образованието си във всички университети в страната и Европейския съюз или да се насочат към свещенослужение. Учебната програма включва общообразователни предмети и чужди езици, както в останалите гимназии. Разликата е в богословската подготовка, изучаването на древни езици – гръцки, латински и църковнославянски, на църковна история и църковно пеене.


Духовната семинария приема момчета от цялата страна и от българските общности зад граница, като предоставя пълен пансион, осигурен от Светия синод. Наскоро ремонтираната сграда предоставя чудесни битови условия, семинаристите разполагат с мултимедиен кабинет, компютърна зала, спортен салон, фитнес зала. От какви семейства са децата, които избират да учат в Семинарията, как преминават през „трудната“ възраст на съзряването, имат ли особени ограничения и забрани питаме в рубриката „Всичко за образованието“ заместник-ректора йеромонах Мелетий Спасов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени