Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново златни медали за България в спортното катерене за юноши и девойки

Алекс Тоткова - златен медал
Снимка: IFSC

В края на миналата седмица в Имст, Австрия се проведе Европейска купа по спортно катерене за юноши и девойки в дисциплините “трудност” и “скорост”. Това беше вторият старт за младите български катерачи в тези дисциплини след Европейското първенство в Перм, Русия в началото на май, откъдето те донесоха 7 медала. Състезанието в Имст е най-популярното сред европейските купи и в него сега участваха над 300 състезатели от 24 европейски страни.

Матей Мицев

Сред тях бяха и най-добрите български състезатели - Николай Русев, Николай Ангелов и Боян Киров в групата на 14-15-годишните, Алекс Тоткова и Слав Киров в групата 16-17 години, и Матей Мицев - при най-големите сред юношите (18-19 г.).

Ники Русев

В скоростта българските състезатели завоюваха златен и бронзов медал. След второто си място на Европейското първенство в Русия 15-годишният Николай Русев вече е шампион в дисциплината, като на финала в своята възрастова група беше единственият, който “слезе” под 8 сек. - 7,72 сек. Националният рекордьор в скоростта Матей Мицев пък се пребори за бронзовия медал с време 7,17 сек.

Матей Мицев - бронз

Ден по-късно 16-годишната Алекс Тоткова донесе победата в коронната си дисциплина “трудност”. Пловдивчанката катереше убедително и беше първа и на двата маршрута на квалификациите, а на финала единствена постигна топ.

Алекс Тоткова

Още един от българските участници постигна място в първата десетка - 16-годишният Слав Киров стана трети на квалификациите, а на финала зае деветото място.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна