Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров иска информация за имунизирането на персонала и настанените в социални домове

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Броят на ваксинираните срещу коронавируса в социалните домове е твърде нисък и в тях продължават да се появяват огнища на Covid-19.

Затова служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров настоява в писмо до вицепремиера по икономическите и социалните политики в служебното правителство за обстойна и достоверна информация за имунизирането на персонала и на настанените в тези домове.

Към 14 юни едва 7380 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу Covid-19, от които 3422 маса са с поставена втора доза. От настанените в домовете 10086 са ваксинираните, като 4632-ма със завършен ваксинационен цикъл. В същото време продължава регистрирането на епитемични взривове от Covid-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксинирания персонал. С оглед на зачестилите случаи на заразени в  социалните домове е необходимо РЗИ да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на Covid-19, подчертава още здравният министър.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!