Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служебният кабинет отчита работата си за последния месец

Стефан Янев за ситуацията в страната: Корупция, маскирана в законосъобразна форма

| обновено на 15.06.21 в 18:22
Снимка: БГНЕС

Корупция в различни сектори, маскирана в законосъобразна форма - това, според служебния премиер Стефан Янев, е реалистичната картина в България.

Министър-председателят, тримата му заместници и министрите на финансите, икономиката и здравеопазването, отчетоха  работата на кабинета през последния месец.

„Това, което заварих беше хаос“ - така служебният премиер Стефан Янев описа с какво се е сблъскал екипът му, поемайки управлението. В процеса на работа министрите открили:

"Един системен безпорядък и липса на правила. Един от министрите стана известен с една, аз бих го нарекъл, метафора на това, което заварихме - затревените, източени язовири.

Метафората се отнасяла и за други сектори, за да се стигне до реалистичната картина, описана от Стефан Янев така:

„Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, за съжаление дори култура и образование са обрасли с подобни негативи, които ние трябва да показваме на първо време пред гражданите и след това да се опитаме да ги решаваме по правилен и прозрачен начин“.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков даде пример - похарчените за ремонт на язовири стотици милиони левове без обществени поръчки.

"Цените на тези обществени разходи са пет пъти пазарната цена на транспорт и почти два пъти на бетон".

В момента се анализират и други подобни случаи.

"Икономически комини са създадени, обрасли с постановления и решения на МС, които позволяват това. Когато е готов анализа, ще бъдете запознати с него".

Служебният премиер потвърди, че предстои смяна на изпълнителния директор на Агенцията по вписваниятаГабриела Козарева ще се раздели с поста изпълнителен директор, защото:

"Не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората, някакви други мотивации вероятно има в нейната работа".

Правителството работи по организацията на изборите на 11 юли.  

За да гарантира машинния вот, кабинетът преговаря директно с производител за доставка на необходимите машини за вота, добави Янев:

„Това е добър ход, защото в момента ЦИК има възможност съвсем информирано да вземе подходящо решение и предполагаме, че в рамките на законовия срок ще имаме не само решение, но и доставка на всичките 1500 машини, които са необходими“.

Организирането на честни избори е приоритет и за служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков:

„Министерството е предприело всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен това, че ние ще успеем да проведем честни избори на 11 юли...

Всеки глас на българския избирател да бъде отчетен така, както е подаден вота, а не така, както някой иска да го манипулира".

Не чистка, а необходимост били промените в сектор „Сигурност“ през последните седмици, рокадите вече са приключили, каза още Рашков. Той потвърди, че у нас са подслушвани политици, общественици, както и участници в антиправителствените протести миналата година. 

Иначе правителството продължава да работи по антикризисни мерки – гарантирани са 50 лв. към пенсиите и през юли, работи се по мерки за запазване на заетостта.

Служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев отчете намаляване на безработицата, което според него е добър знак, че икономиката се възстановява и излиза от застоя.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров предупреди, че има риск от следваща вълна на коронавируса през есента и за да се предотврати тя, правителството работи по необходимите мерки и план.

Очаква се тази седмица България да влезе в така наречената „зелена зона“ по критериите на Европейската комисия, каза още служебният министър на здравеопазването.

"Добрата новина е сравнително относително високия брой на възрастни хора, които са се ваксинирали през последния месец. Над 400 000 души над 60-годишна възраст са се ваксинирали, което е почти толкова, колкото за целия период преди това от началото на годината. Включихме се в общоевропейската процедура за осигуряване на ваксини, така че ваксини са осигурени за населението и за 2022-ра и 2023 година", каза Кацаров.

До края на деня се очаква да стане ясно ще отпадне ли задължителното носене на маски на закрито за ваксинирани граждани, съобщиха за БНР от Министерството на здравеопазването.

У нас броят на напълно ваксинираните вече надхвърля 704 хиляди души.

Кабинетът на служебния премиер Стефан Янев, който беше назначен от президента Румен Радев, встъпи в длъжност на 12 май.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.