Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минеков: Време е да разберем какво се случи, за да достигнем 112-о място по свобода на словото

| обновено на 15.06.21 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Финансирането на обществените медии да се уреди законово по нов начин и да зависи от тяхната мисия и задачи - това предложи директорът на Административна дирекция в БНР Милен Митев на организирана от Министерството на културата дискусия на тема „Държавата и медиите“.

Основните теми на дискусията бяха прозрачното публично финансиране, собствеността на медиите и свободата на словото. Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че е крайно време да се постави въпросът за причините, довели до сриването от 34-то на 112-о място по свобода на словото в България.

"Наистина има теми неудобни, някои - неочаквани, някои, които предизвикват възмущение, но е време да започнем един искрен разговор за състоянието на нашето медийно пространство. Време е да разберем какво се случи през годините".

Директорът на Административна дирекция в БНР Милен Митев заяви, че финансирането и управлението на обществените медии са в пряка връзка и че финансирането трябва да гарантира тяхната независимост, както и че е крайно време да се прекрати с финансирането на база „час програма“:

"То трябва да зависи от задачите, поставени на двете обществени медии. Най-напред обществото трябва ясно да дефинира какво иска от БНР и БНТ и след това вече да се изчисли колко ще струва изпълнението на така поставената задача. Въпросът „колко“ не може да стои сам в пространството, той е свързан с въпроса за какво се дават тези финанси и по какъв начин се управляват и разходват“.

Относно собствеността Мехти Меликов от Министерството на културата подчерта, че най-големият проблем са онлайн новинарските услуги, които са непроследими и че не е постигната голямата цел - да се изсветли медийната собственост:

"И тук въпросът не опира само до това дали подставено лице е сложено там като име, а че ние дори не можем „да изловим“ медиите".

В дискусията днес участваха представители на служебното правителство, прокуратурата, Българското национално радио и Българската национална телевизия,  СЕМ, Комисията за защита на конкуренцията и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.

Пред Българското национално радио служебният министър на културата проф. Велислав Минеков коментира преди дискусията:

„Темата е много парлива, темата не е била обсъждана през годините. Да не забравяме развитието от 34-то място по свободата на словото, днес сме на 112-то. Как се е случило това? Къде е медийната собственост? Защо е в тайна? Кой борави с жълтите и жълто-кафявите медии? Чии са те? Как са били финансирани? Изобщо финансирането, подпомагането от държавата на частни медии как се е състояло? По каква логика? По какъв начин?“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна