Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Национален борд по туризъм: Ваучер за всеки ваксиниран

Предизвикателствата пред туристическото лято

Снимка: БГНЕС

Морският туризъм влиза във втора критична година – късно начало и слаби приходи за хотелиерите. Какви са предизвикателствата пред туристическото лято?

Засега надеждите са за полския и румънския пазар, докато германският и руският са по-несигурни.

Националният борд по туризъм настоя държавата да засили рекламната кампания и да въведе стимули за ваксинация в страната.


Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм:

“От Националния борд по туризъм вчера излязохме с много радикално и добре обосновано предложение, отчитайки, че най-важният фактор за 2021 г., както за летния туристически сезон, така вероятно след това, и за да влезем в зимния, ще бъде процентът на ваксинирани български граждани.

И от този фактор ще се формират решенията, нагласите, изборът на чуждестранните туристи към България.

Затова казахме съвсем ясно – трябва да бъдем честни. Ваксини има. По официални данни България разполага вече с близо 2 млн. ваксини на склад.

В същото време процентът на ваксинирани български граждани е най-нисък в Европейския съюз. Това означава само едно – провал на комуникационната кампания до този момент.

Нашето предложение е много добре обмислено и в съответствие с международната практика. Предлагаме държавата да подготви и да издаде ваучери на стойност 50 лева, които да се предоставят като стимул, като бонус, като начин на насърчаване на интереса към ваксините на всеки гражданин, който се ваксинира.

Нека бъдем ясни – това означава, че ако приемем 50 млн. лева, че биха стрували тези ваучери, да бъдат издадени за 1 млн. ваксинирани в следващите месеци. Именно това е онзи икономически показател, който работи за туризма в международен план – 4 пъти допълнителна стойност се връща в националната икономика. За всеки лев, за всеки долар или евро, вложени в туризма, националната икономика получава 4 пъти обратно допълнителни приходи, данъци, такси и всичко останало.“

Чуйте Полина Карастоянова в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и Иван Алексиев, кмет на Поморие.

“Районът при нас е безопасен. През последната седмица нямаме нито един заболял от Covid-19. Много е важно туристът да се чувства сигурен и спокоен, когато дойде на почивка.

Ваксинирането е много важен момент. Неслучайно започнах с това, че ние вече сме район, чист от коронавирус, и то не само Поморие, а цялото Южно Черноморие.

В Поморие сме направили едно много сериозна кампания, за да може хората максимално да се ваксинират и да гарантираме спокойствието и сигурността, не само на нашите жители, но и на гостите и туристите на града.

Още преди месец имахме среща с всички хотелиери. Говорихме да ваксинират персонала преди отварянето на хотелите. Осигурили сме център за ваксинация. Имаме от всички видове ваксини.

Другото, което направихме съвместно с РЗИ-Бургас, са мобилни екипи, за да може, когато има повече желаещи, РЗИ-Бургас да реагира и да състави екип, който да ваксинира.

На територията на Поморие в момента работят абсолютно всички хотели, заведения и голяма част от хората в обслужващия сектор са ваксинирани.

Чуйте Иван Алексиев в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.