Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Куманов: Много от малките язовири са екобомба със закъснител

Годните за напояване малки язовири трябва да се ремонтират, а останалите да се изведат от експлоатация, смята експертът

Снимка: Здравко Петров

Стратегията на държавата за малките язовири е дълбоко погрешна, каза в интервю за БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”. Според него голяма част от тези малки язовири трябва да бъдат изведени от експлоатация.

„Всичките са строени при социализма, но предназначението им е било основно към ТКЗС-та, да се правят рибарници и евентуално с идеята някой ден да бъдат използвани за напояване. В момента нито едното, нито другото са налични. И ако ще харчим 2 300 000 лева само за един язовир, само и само евентуално някой ден той да бъде превърнат в рибарник, икономиката на цялата тази работа е умряла“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Заради ерозията и сечта на гори голяма част от тези хиляди малки язовирчета са пълни с тиня, поясни Куманов.

„Те представляват екологична бомба със закъснител.“

Експертиза все още имаме, фирми също има много, но достъп до подобни задачи и обекти – ремонтиране на язовири, имат само определени фирми, посочи Димитър Куманов. По думите му „философията, с която се отнасяме към тези язовири, е ужасяваща“.

Малките язовири са вид миграционни бариери и с тинята, която ги задръства, създават страшни проблеми, водата се разваля, каза още експертът.

По света махат стари язовири, които са функциониращи, „а не такива, които са полуразпаднали, да ги спасяваме“, подчерта инж. Куманов.

„Защото след още 10 години или 15 ще трябва да влагаме същите пари отново, а през това време този язовир ще се е напълнил догоре с тиня. Това е безумен разход.“

Димитър Куманов уточни, че онези малки язовири, които могат да бъдат използвани за напояване, трябва да бъдат ремонтирани.

„Но не всичките накуп.“

В големите язовири трябва да се влагат много пари, категоричен е инж. Куманов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени