Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хидрогеолози с подписка до МОСВ заради наредба за анализ на водите

| обновено на 15.06.21 в 14:08
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

В подписка до Министерство на околната среда и водите хидрогеолози от Пазарджик и от страната настояват за промяна на наредбата, според която се изисква пълен химичен и радиологичен анализ по 41 показатели дори и за кладенци, които се използват за непитейни нужди. 

Промените започнаха да се прилагат от басейновите дирекции преди няколко месеца.

Според хидрогеолозите това оскъпява двойно узаконяването на кладенците за непитейни нужди - независимо дали са стари или новоизградени, каза  инж. Валентин Ненков:

„Искаме в нея ясно да се регламентира - когато водовземното съоръжение, било то кладенец или извор, се ползва за питейно-битово водоснабдяване и влагане на водата в продукти хранителни и от парфюмерийното производство, тогава се правят пълни изследвания такива, каквито са в член 10 от Приложение 1 на наредбата. Когато обаче водата от водовземното съоръжение се ползва за други нужди, било автомивка, било бъркане на бетон или пък поливане на тревни и цветни насаждения, било отопление, тогава има два варианта - или на всички да се прави кратък съкратен химичен анализ 24/28 показателя, както беше досега, и другият вариант е - ако някой в министерството смята, че е по-добър, нека го направят и така - за всеки вид водоснабдяване ясно да бъде написано какъв вид химично изследване трябва да се направи, кои точно показатели да се хванат. Това е целта на въпросното писмо, защото няма никаква логика“.

Репортаж на Невена Петрова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.