Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат проекта за реформа в съдебната карта

Снимка: Ани Петрова

С участие на адвокати и представители на организациите, които членуват в Съвета по партньорство към Висшия съдебен съвет, Съдийската колегия обсъжда проекта за реформа в съдебната карта. 

Вчера по инициатива на служебния правосъден министър темата беше дебатирана на тричасов форум и на него стана ясно, че предложението за закриване на част от районните съдилища и промяна на подсъдността на част от делата не се подкрепя както от представители на различни юридически организации, така и на местните общности.

В началото на обсъждането днес Красимир Шекерджиев, един от защитниците на идеята за реформа на съдебната карта, заяви:

„След вчерашната среща се разбра, че опасността от съдебна реформа отмина. Имаше представители на политически сили, които на последните избори имаха депутати, които бяха достатъчни за конституционно мнозинство и те по различни причини казаха, че няма да подкрепят предложението, което е направено. Така че нашата среща днес до голяма степен се обезсмисля, защото е ясно, че съдебна реформа без подкрепа от политическите сили, без подкрепа от законодателната и изпълнителната власт, е абсолютно невъзможна“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна