Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Заев Америка гледа на РСМ като на страна от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имахме много приятен разговор с президента на САЩ Джо Байдън и обсъдихме теми от интерес както на Америка, така и на Европа. И въпреки че не сме член на ЕС, смятам, че те гледат на нас по същия начин, което президентът Байдън показа в разговорите. Това твърди премиерът на РСМ Зоран Заев пред МИА след срещата с американския президент в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

В интервю за МИА, което ще бъде публикувано утре, премиерът Заев разкри, че е имал кратка, но значима среща с новия президент на САЩ, от когото е получил окуражаващи послания и обещание за посещение в Западните Балкани.

„Разговорите бяха първо за нашата енергийна връзка, която осъществяваме заедно чрез проекта Александруполис, но говорихме и за негово посещение в Западните Балкани. Възползвах се от възможността да го поканя, разбира се, той го прие положително, като ми каза, че познава Западните Балкани, работил е за Западните Балкани, имаме пълната подкрепа на Съединените американски щати и със сигурност ще планира посещение в неговия дневен ред“, каза Заев.

„Америка ни подкрепя през всичките тези 30 години независимост в областта на демокрацията, ценностите и напредъка и е важно за мен и нашия народ тази подкрепа да продължи“, каза премиерът.

Заев и Байдън са обсъдили и отношенията с Китай, а също и срещата с българския президент Румен Радев и перспективите София до 22 юни да оттегли ветото върху началото на преговорите с Европейския съюз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени