Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Веселина Ботева: 10 хиляди души получават патронажна грижа в дома си

Снимка: Pixabay
"142 общини до момента са сключили договор за подпомагане за болни и възрастни хора по програмата "Развитие на човешките ресурси" и чрез "Патронажна грижа +" и малко над 10 хиляди лица се подкрепят в домашна среда“, каза пред БНР Веселина Ботева, директор на дирекция "Социални дейности" в община Пловдив и заместник-председател на Комисията по социална политика на Националното сдружение на общините.

„По предходните компоненти на патронажна грижа са се възползвали около 40 хиляди лица. До края на месец юли всяка община може да кандидатства по "Патронажна грижа +".

Хората могат и да се обадят на телефони към дирекциите за социално подпомагане, ако те са трудно подвижни се изпраща социален работник, който да подаде документите им, за да бъдат включени в проекта, като наборът от документи не е голям. Това е и заради пандемията, в помощ на трудно – подвижни хора“, поясни още в "Хоризонт до обед" Веселина Ботева.

По думите и веднъж дневно до 2 часа лицето получава помощ в зависимост от потребността на човека – това включва рехабилитация, медицинска грижа, психолог или сътрудник социални дейности.

Близо 100 възрастни и хронично болни жители на община Тунджа ще получат медико-социална помощ по проект, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Услугата ще се предоставя в продължение на една година и е насочена към преодоляване на последствията от Covid - 19.

Мобилни екипи ще посещават домовете на хронично болните и хората в риск в 44- те села на община Тунджа, като освен за здравословното им състояние, ще помагат и в ежедневната им работа. Проектът е на стойност над 383 000 лева и по него ще бъдат ангажирани 12 специалисти.

„Проектът предвижда сформирането на два екипа, единият административен, а вторият на терен, където социален работник ще извършва оценките на потребителите, рехабилитатор, медицински сестри и домашни помощници.

Практиката обаче показва, че хората се радват някой да отвори вратата им, пък било само и да си поговорят. Идеята да се предоставят услуги в рамките на два часа дневно, не винаги се получава. Обикновено нашите специалисти се застояват повече, защото хората искат да си говорят“,  посочи в „ Хоризонт до обед“ ръководителят на проекта Силва Иванова.

Финансирането е по две направления - едното е предоставяне на патронажни грижи за лица, които са с хронични заболявания и лица с увреждания. Второто направление е с мерки, свързани с пандемията - там ще бъдат насочени усилията към хигиенизиране, закупуване на лични предпазни средства и други.

А Минка се грижи от години за болни и възрастни хора. Пред "Хоризонт" тя разказа, че най-важното в този нелек процес е да се спазва дневният режим на пациента.

"Необходимо е да им обръщаш внимание, като на близък човек, това са последните години на тези възрастни и трудноподвижни хора. Вече 6 години гледам болни хора и всички са доволни. Защото съм отговорна към тях", разказа още Минка.

Още по темата в звуковите файлове.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.