Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стоянов взе голямата награда "Христо Г. Данов"

Снимка: Стоян Терзиев

На 14 юни в Пловдив връчиха националите награди "Христо Г. Данов". Носител на голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в националната книжовна култура за 2021 г. е писателят Георги Стоянов.

Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата проф. Велислав Минеков. Връчването на наградите "Христо Г. Данов" се състоя на тържествена церемония в двора на къщата-музей на Христо Г. Данов в Стария град на Пловдив.

Връчват се осем награди в различни категории

Наградата за българско издателство отиде при "Факел Експрес" ("Творения", автор – Велимир Хлебников)

В категорията автор на българска художествена литература бе отличена Бойка Асиова, автор на книгата "Роден на Великден".

В категорията преводач на художествена литература наградата бе присъдена на Стефан Русинов, за превод на книгите "Живи", автор Ю Хуан.

За автор в областта на хуманитаристиката наградата отиде при Нонка Богомилова, за книгата "Балканите: белязани пътища (1991-2016)".

В категорията автор на издание за деца е отличен Сотир Гелев, автор на книгата "Приключенията на господин Боровинка по вода и суша".

Наградата художник или дизайн и оформление на книга отиде при Дамян Дамянов, художник на книгите "Метаморфозата" от Франц Кафка и "Приказки на пишещата машина" от Джани Родари.

За представяне на българската книга отличието отиде при "Литературен вестник"

За библиотечно дело е наградена Мая Николова Димитрова, библиотекар в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г.

Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура.

Наградите се определят на конкурсен принцип. Министърът на културата връчва една Голяма награда за цялостен принос в националната книжовна култура, а жури, в два кръга, определя други награди в осем категории. Отличието представлява малка пластика, диплом и парична сума.

За полученото отличието споделя в “Артефир“ Стефан Русинов:

“Много е важно издателствата да оставят време на преводачите да работят колкото време им е необходимо. Затова съм благодарен и на двете издателства, с които работихме по тези книги, с които бях номиниран – на “Колибри“ и на “Жанет 45“.

Те ми дадоха достатъчно време, за да мога да си направя необходимите проверки, да си свърша добре работата, да си обмисля добре препъникамъните, за да се получи възможно най-гладък и хубав текст.“

За полученото отличието споделя в “Артефир“ Бойка Асиова:

“Развълнувах се, защото това е голяма награда и трудно се стига до нея. Това е осмата моя книга в издателство “Жанет 45“. Това е моето издателство. Те обгрижват книгите и авторите.

Божана Апостолова много хареса тази книга. Тя ми извади душата бързо да я направя. Темата е България и Майка Македония. Чрез съдбата на едно дете. Сираци от Илинденското въстание, за които ирландският благородник Пиърс О'Махони създава сиропиталище и обгрижва, докато стигнат в зряла възраст."

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Стоян Терзиев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна