Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединение „Чист Велинград" реши да създаде онлайн карта на замърсените места

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Заради системно изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани за това места във Велинград Обединение „Чист Велинград" реши да създаде онлайн карта, в която да се нанасят замърсените места в района. 
„С цел да подпомогнем дейността на общината, за да се определи по-ясно обема на замърсяванията, започнахме създаването на тази онлайн карта, на която нанасяме места или отделни точки, на които има такъв тип замърсяване с цел впоследствие Общината да организира тяхното почистване. Проблемът със замърсяването е много голям“, каза за БНР Васил Тодев от Обединение „Чист Велинград“.

По думите му най-тежка е ситуацията със замърсяването на коритото на Чепинска река.

„С годините така се е насложило, че голяма част от населението на града и не само на Велинград, но и на съседното село Драгиново, възприема коритото на реката като място за депониране на отпадъци, което въобще не е редно и не би трябвало да е. Има в рамките на Велинград две ромски махали, които са в непосредствена близост до речното корито. Там замърсяванията са най тежки, тъй като в самите махали качеството на сметоизвозване не е добро и всички отпадъци ги изхвърлят в реката и с годините се образуват диги от такъв тип битове отпадъци. Съответно другите места, които са проблемни, те се намират в покрайнините, в периферията на населените места“, допълни в предаването „Рано в неделя“.

Във Велинград няма общинско депо за строителни отпадъци и това е един от проблемите, който води до замърсяването в общината.

„След зимния сезон във Велинград имаше доста новообразувани нерегламентирани сметища, които ние в голямата част почистихме и продължаваме да чистим, там където ни е останало. В общината мога да кажа, че чистотата е на добро ниво, изключвам това, което след зимния сезон имаше доста боклуци по нерегламентирани места. Мога да кажа, че засилихме контрола чувствително за недопускане на формиране на нови сметища и апелирам към гражданите също – отговорността е на всички нас да си пазим града чист и Общината. Сметищата са ясни, ние в общината знаем къде има сметища и къде няма и по график се почиства и се оправя“, подчерта заместник-кметът на община Велинград Атанас Палигоров.

При изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани места глобата е до 4 хиляди лева.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени