Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските спецчасти няма да бъдат разформировани

Снимка: bundeswehr.de

Елитните германски спецчасти КСК ще оцелеят въпреки серията от инциденти, които доведоха до призиви да бъдат разформировани, съобщи днес министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, предаде Ройтерс.

Командосите ще продължат да действат с помощта на реформа, стартирана преди година, когато избухна скандалът, каза още тя.

Създадени през 1996 г., репутацията на спецчастите бе накърнена през 2003 г., когато тогавашният им командир бе принуден да се пенсионира предсрочно след обвинения, че е близък с крайнодесни екстремисти – връзки, които продължиха да преследват звеното.

Миналото лято Крамп-Каренбауер разформирова рота от КСК, след като полицията иззе оръжия и амуниции по време на обиск на имот на един от бойците в източната провинция Саксония. Разследването на случая продължава оттогава.

„Ясно е, че се нуждаем от уникалните способности на КСК“, заяви Крамп-Каренбауер ден след визита в базата на командосите.

Бундесверът е разтърсен от няколко крайнодесни инцидента през последните години. През май млад офицер бе изправен пред съд във Франкфурт по обвинение в планиране на атака срещу политици под маскировката на сирийски бежанец с цел да възбуди гняв срещу мигрантите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна