Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелени коридори за празните камиони, отиващи в Гърция

| обновено на 15.06.21 в 17:08
Снимка: БГНЕС

От първи юли за тежкотоварните камиони, пътуващи за Гърция през граничния пункт "Кулата", ще бъдат осигурени две трасета, като едното от тях ще бъде за камиони без товар. Това беше решено на среща между представители на транспортния бранш, контролните институции и областния управител на Благоевград

Възможното облекчаване на трафика през делничните дни, когато камионите, излизащи към Гърция в светлата част на денонощието, са не по-малко от 1400, е в решението две от общо петте трасета да бъдат обособени за тирове, като едното ще е само за празни камиони. Две трасета остават за леките автомобили, а едно - за автобуси и микробуси. Агенция „Митници“ е поела ангажимент това да се случи въпреки проблема с кадровото обезпечаване, каза след срещата областният управител Николай Шушков:

"Имаме решение, подкрепено от Агенция "Митници" - да бъде открито трасе, през което ще преминават само празните автомобили. Обещаха от 1 юли да заработи в пълна сила".

Проблемът преди граничния пункт „Кулата“, където е силното стеснение след магистрала „Струма“,  няма как да бъде решен в кратки срокове, призна Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Запитан дали има риск новата организация да прехвърли напрежението между шофьори на камиони и туристи, той каза:

"Това ще бъде само на територията на пункта. Няма как да го направим назад на опашката, защото ще възникне конфликт - както между шофьорите на тирове, така и между шофьорите и на леките автомобили. Ние не искаме по никакъв начин това решение да повлияе и попречи на по-бързото преминаване на леките автомобили".

Туристическият трафик може да се облекчи , ако Гърция промени правилата на другия граничен пункт в региона Илинден-Ексохи, заяви областният управител на Благоевград:

"В четвъртък , когато ще имаме среща с областните управители на Драма и Кавала и се надяваме в най-скоро време да бъде открит пункта "Илинден" и за преминаване на леки автомобили".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна