Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кино с думи:

Защо да не пиратстваме българско кино

В голяма част от епизодите дотук една от основните теми, засегнати от участниците в разговорите, беше тази за пиратството на филмово съдържание като пречка за развитие на българското кино. Опитите на държавните власти за неговото ограничаване са оскъдни и неуспешни. Нелегалният достъп до авторско културно съдържание е все толкова разпространен, а действията на интернет потребителите – все толкова свободолюбиви. Защо пиратстването на интелектуална собственост е престъпление и какви са способите за справянето с него?

За пиратството в киното и измеренията на негативното му отражение върху развитието на индустрията си говорим с Мария Палаурова, Димитър Дринов и Ники Стоичков в близо 50 минути на Епизод 14 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Мария Палаурова е изпълнителен директор на „Филмаутор“ – българската организация за колективно управление на авторските и сродни права върху аудиовизуалните произведения.

Димитър Дринов е кинокритик, един от създателите на сайта „Операция Кино“ и част от Форум Филм – киноразпространител на Disney, Universal Pictures и Paramount Pictures за България.

Ники Стоичков е режисьор, продуцент и съосновател на noblink.bg и платформата за българско кино и театър Gledam.bg.

Пиратството на филмово съдържание е един от основните проблеми в индустрията в световен мащаб и всички бизнеси, свързани с интелектуална собственост.

Премиерното представяне на новите филми в стрийминг платформите възпрепятства тяхното разпространение в киносалоните, защото веднъж представен онлайн, той веднага изтича в сайтове за пиратско съдържание.

В българския контекст съществува и недобро разбиране за това какво представляват авторските права – как авторите да защитят произведенията си и как зрителите да не ги нарушават. Знаят ли потребителите каква е вредата, която нанасят, когато пиратстват авторско съдържание?

Истината е, че понякога потребителят няма опции да достига до културно съдържание, но какво е нужно да промени вижданията си, когато вече съществуват много варианти за легален достъп. Възпитава ли се съзнанието за това колко е важно да ценим творческия труд?

И още:

· Пиратството – голямото препятствие пред кино разпространението в България;
· Нелегалният достъп до авторско съдържание = престъпление;
· Законът за авторски права в България;
· Нуждата от платформи, които да предоставят опция за легален достъп до разнообразно културно съдържание;
· Действия за максимално ограничение на пиратстването, за да бъдат възстановени загуби, а средствата да се инвестират в създаването на платформи;
· Навлизането на големите стрийминг платформи – пречка за развитие на платформите за българско кино;
· Нужда от държавна политика в развитието на българското кино;
· Невъзможността за справянето с пиратството и в световен мащаб – Pirate Bay;
· Мрежите за разпространение на телевизионно съдържание като част от проблема с пиратството;
· Възможностите за справяне с пиратството.

Снимки – NO BLINK
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.