Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранимир Миланов: Необходимо е удължаване на мярката 60/40, туристическите ни комплекси са полупразни

Снимка: БГНЕС

Необходимо е удължаване на мярката 60/40, поне до края на сезона, както и промяна на условията по нея. Това каза в ефира на радио София Бранимир Миланов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Най-важното в момента са PCR тестовете с румънците, които трябва да бъдат регулирани, дори да отпаднат. С приоритет е изискването, включително на германската страна, да има гаранция за здравето на техните туристи, а именно да има Ковид хотели и лаборатории, в случай че някой се разболее. Всички тези неща продължават да „висят във въздуха“. Затова и комплексите ни в момента са полупразни, каза Бранимир Миланов.

По думите му, мярката 60/40 трябва да бъде удължена до септември.

„Ако трябва да сравняваме 2019, 2020 и 2021 година, през 2019 г. е имало възможност за договорка с туроператори за ранни подписвания. През 2021 г. няма такива договорености. Имаме директни договори със страните около нас. Тези пари се получават сега, а не като през 2019 година предварително. Мярката 60/40 трябва да бъде променена“, добави Миланов.

Бранимир Миланов добави, че веднъж вече мярката е била удължена, но това не е достатъчно.

„Трябва да е до края на сезона. Ние сме навлезли доста в сезона. Искаме мерките, които сме описали да се случат. Комплексите са празни. Някой трябва да каже на хората, че могат да дойдат и тук е сигурно, начинът по който да влизат да бъде улеснен. Начинът, по който се получават визите да бъде улеснен. За мен е необяснимо забавянето на всичко“, изтъкна Миланов.

Според БХРА, стикерите на хотелите, които указват, че персоналът им е ваксиниран са дискриминационни.

Подробности можете да чуете в интервюто на Данаил Конов с Бранимир Миланов


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени